Moulin de Ferrière

Nature: restoration and rehabilitation
Procedure: European call for tender
Location: Héron
Duration: 2017 - Ongoing (on construction)
Client: IPW Commune de Héron
Author(s): Binario Architectes
Structure: Delta G.C.
TS: Delta Zeugma Enginneering
Budget phase 1: 1.297.565 € Excl. VAT
Budget phase 2: 1.400.000 € Excl. VAT

> PROJET


// FR

Présentation
Le site est composé de plusieurs bâtiments qui encadrent une cour. Il s’agit d’un complexe agricole comprenant un corps de logis, une ancienne porcherie, une grange et un moulin à eau. Le site est traversé par un ruisseau, le Fosseroulle qui alimentait autrefois le bassin de retenue situé en amont de la roue à aube du moulin. Il longe la façade sud du corps de logis, séparant ainsi ce bâtiment du verger.

Le projet global prévoit 3 phases d’intervention. La phase I a entrepris la rénovation et transformation du corps de logis. Les fonctions suivantes y ont pris place : une boulangerie et son atelier, un restaurant, un logement pour le boulanger et un gîte rural. La porcherie accueille un bloc sanitaire public destiné aux visiteurs du site. Un nouveau bâtiment destiné au stockage a été implanté le long du mur de clôture en pierre qui longe la rue Close. Un chemin piéton relie le futur Eco parking qui sera situé sur une parcelle à l’est du projet, et la cour.
La phase II comprend la rénovation et transformation de la grange en un Centre d’Interprétation axé sur la thématique du grain ainsi que la construction d’un hall agricole pour le stockage des grains avant mouture dans le moulin. La phase III s’attèlera à la restauration du moulin.

Ce projet est mené par la Commune d’Héron, qui a acquis l’ensemble en 2015 suite au décès du meunier et qui y développe des activités touristiques et économiques basées sur les circuits courts et le développement durable.

Un moulin à eau qui continue à moudre le grain quand l’eau a disparu… quand le meunier n’est plus…C’est l’œuvre d’un rêve collectif, d’une acquisition communale, d’un projet citoyen … rêve d’un monde en transition, de production locale, de pédagogie illustrée par le geste quotidien de transformation du grain en farine, de la farine en pain, du pain en partage…Quel support peut apporter l’architecture dans un projet aussi beau et cohérent ?



// EN

Presentation
The Moulin de Ferrière gathers several buildings around a courtyard. Formerly an agricultural complex including the main building, an old pigsty, a barn as well as a water mill. The site is crossed by the Fosseroulle, a stream which was once used to supply the holding pond for the mill. The water runs through the estate and divides it in two, separating the orchard from the moulin.

The project is organized in three different phases; the first one, recently achieved, undertook the renovation and rehabilitation of the main building. This part now welcomes a bakery, its workshop as well as a lodging for the baker, a restaurant, and a lodge. The former pigsty was transformed into a lavatory for the visitors of the estate. Along the stone wall bordering the rue Close, a new building offering more storage was completed. A bit further, a pedestrian path allows the visitors to easily access the domain from the new Eco parking on the East side of the estate. The second phase includes the renovation and rehabilitation of the old barn into an Interpretation Centre focused on the grain theme as well as the development of an agricultural hall for the grain storage. Lastly, the third phase will tackle the restoration of the mill.

This project was led by the municipality of Héron which now owns the estate since 2015 following the death of the miller. They wish to develop an attractive centre by developping touristic and economic activities and promote shorts circuits as well as sustainable development.

A water mill which continues to grind the grain when the water is no more… when the miller is no more… That can only be the work of a collective dream, a municipal aquisition and a citizen wish… a dream of an ever-changing world, of local productions, of ancient practices which from grains transforms it into flour, from flour into bread, and from bread to sharing… What role can architecture play in this lovely and coherent project?